Lykkes du – så del med andre hva du har lært. Deler du, så lærer du og det tror jeg er en god formel!
Her er fem ting jeg har lært om forretningsutvikling i store organisasjoner:
#1. Finne flere personer som vil det samme:
Det er viktig å finne engasjement på mange nivåer som vil det samme. Du trenger støtte på høyeste hold, på ledernivå og 2-3 operative som motor. Dvs. at man må ha 5-6 personer som finner ut av at dette skal skje og bli enige om dette.
#2. Skille ut fra eksisterende tankesett og beskytte mot makta som rår:
Hovedargumentet for å skille ut er å beskytte funding og passe på at ressurser ikke dras i flere retninger.
Schibsted har mange gode eksempler på dette, eks. vis VG når de skulle «vinne» kampen på mobil, startet de et eget AS. I 2013 tok de det inn igjen siden mobil nå er blitt en så stor del og kan måle seg med avis delen. De skilte nylig ut VGTV og kommer til å føre det tilbake igjen når det er oppe å går.
Nokia kjører et super hemmelig prosjekt som skal rette opp skuta. Norsk sjef. De er skilt ut som et eget miljø, med egne budsjetter og med topplederstøtte gjennom at Elop og noen andre VP sitter direkte i styringsgruppen. De stiller nær sakt aldri i møter, men alle vet at de bare er en telefon unna om noen prøver seg på å stjele funding eller trekke ut ressurser.
#3. Utholdenhet og utålmodighet, på en gang!
Det er utrolig vanskelig å lykkes med nye ting!
Hva skjer om man er utholdende uten å være utålmodig? Jo, mange titalls, kansje hundre millioner kan være bruket før noen setter ned foten.
Det å finne beslutningstakere og «stake holders» som har akkurat den perfekte balansen mellom utholdende og utålmodig er sjeldent. Finner du en så hold godt fast i denne/disse!
Å finne miljøer som klarer å komme frem med «udødelige» ideer. Dvs, på tross av alle som prøver å rive ned, hindre, utsette osv. så klarer miljøet å sjonglere stake holders, produktet, marked og penger på en unik måte. Disse personen vet at om de feiler på bare en, så faller alt.
#4: 3D forståelse av terrenget du er i
I en 2D verden trer man inn i et terreng hvor du bare ser det som er rett fremfor deg. Du ser et produkt, en tjeneste eller en forretningsmodell, men du ser egentlig ikke så godt hva kunden egentlig prøver å få gjort, hvordan endrer dette vår posisjon i markedet, hvordan kan vi gi kunden mer verdi?
Hvorfor har droner tatt over krigsmarkene? Jo, de sparer potensielt krigerens eget liv, men det er noe mer her.
De gir beslutningstakerne en 3D forståelse av situasjonen, hva som er under oppseiling og ikke minst: Hva betyr det av endringer i planen!
Jeg mener man kan oppnår dette 3D bildet gjennom å bruke flere personer med ulik bakgrunn og erfaringer som sammen diskuterer og lager planer innen et gitt området. Disse må relativt raskt kunne settes ut «live» gjennom simulering og testing i terrenget – på ekte kunder. Gjennom dette kan du som tilegne deg denne evnen til å forstå ditt marked i 3D.
#5. Kontroll på NÅR
Kanskje det vanskeligste.
Når brenner det akkurat passe under beina på «stake holders»?
Når er markedet klart for noe nytt?
Når passer det for intraprenøren å ta egen risiko (kan jo miste jobben/posisjonen)?
Når har org nok selvtillit (det har jo vært noen fiaskoer i historien bak)?
Tror du lett kan finne 20 viktige NÅR faktorer og de skal alle stemme…..det er sjeldent, temmelig sjeldent, dessverre.
Deler du så lærer du og det tror jeg er en god formel!
Torve